Tampereen Lihakauppiasyhdistys on jälleen tehnyt Tampereen Lastenklinikan Tuki ry:n kautta lahjoituksen, jolla helpotetaan lapsipotilaiden elämää. Lihakauppiasyhdistys lahjoitti 50.000 euroa ja on päättänyt kohdentaa lahjoituksensa uusia hoitoja lasten vaikeisiin sairauksiin kehittävään lasten lääketutkimuskeskukseen (Pediatric Early Phase Treatment Unit, PeeTU).

Taysissa toimiva PeeTU-keskus on Suomen ensimmäinen lasten lääketutkimuksiin erikoistunut keskus, jossa on joko ollut tai on parhaillaan käynnissä tutkimuksia kaikilla lastentautien erikoisaloilla. Yksikkö on erikoistunut varhaisen vaiheen (faasi I-II) lääketutkimuksiin ja sen asiantuntijat osallistuvat myös sellaisten lapsisyöpäpotilaiden auttamiseen, joiden hoito tavanomaisin hoitokeinoin ei ole mahdollista tai ei ole tuottanut tulosta. Tutkimuskeskuksessa tehdään myös merkittävää tutkimusta lasten hoidossa käytettävien laitteiden kehittämisessä.

PeeTU-keskusta johtava professori, Lastentautien ja lasten veri- ja syöpätautien erikoislääkäri Sauli Palmu kiittää, että nyt saatu lahjoitus on merkittävä. 

”Lahjoituksen avulla saadaan turvattua käynnissä olevien tutkimusten toteutusta mahdollistamalla laajempi tutkittavien rekrytointi. Tavoitteena on lisätä lapsipotilaiden hoidon turvallisuutta ja laatua tutkitun tiedon avulla.”

Palmun mukaan valtaosa lääkkeistä on alun perin tarkoitettu aikuisille, ja vain harva käytössä oleva lääke on tutkittu lapsipotilailla. PeeTU-keskuksen hyötyjä ovatkin muun muassa sen synnyttämä asiantuntijuus ja se, että potilaille saadaan eturivin lääkkeitä sekä palveluita turvallisesti omassa kotimaassa.

Tampereen Lihakauppiasyhdistys kertoo valinneensa lahjoituksensa kohteen kuultuaan PeeTU-keskuksen työstä ja käynnissä olevista tutkimusprojekteista.

”Yhdistyksen hallitus tarttui tähän hyvään asiaan ja harkittuamme kohdetta sekä sopivaa summaa, jolla me voimme osallistua, teimme päätöksen”, kertovat yhdistyksen puheenjohtaja Tapani Hakala ja rahastonhoitaja Pekka Papunen.

Edellisen lahjoituksensa, 400.000 euroa, Tampereen Lihakauppiasyhdistys kohdensi vuonna 2021 Tays Lasten ja nuorten sairaalan kipupoliklinikan perustamiseen, jotta lapsipotilaiden kipua saadaan hoidettua hyvin ja potilaat saavat parhaan mahdollisen avun usein hankaliin ja pitkittyneisiin kipuoireisiinsa. PeeTU-keskuksessa on käynnistymässä myös lasten kivunhoitoon liittyvää tutkimusta.

Tampereen Lihakauppiasyhdistys

  • Tampereella toimiva yli satavuotias yleishyödyllinen yhdistys
  • Alun perin perustettu tarkoituksenaan toimia yhdyssiteenä jäsentensä keskuudessa, edistääkseen heidän parastaan aineellisessa ja henkisessä että fyysisessä suhteessa
  • Tehnyt Tampereen Lastenklinikan Tuki ry:n historian suurimman yksittäisen lahjoituksen, 400.000 euroa, vuonna 2021


Kuva 1. Lahjoituskäynnillä yhteiskuvaan istahtivat tutkimushoitaja Heidi Alanen, Tampereen Lihakauppiasyhdistyksen sihteeri Isto Lindgren ja puheenjohtaja Tapani Hakala, PeeTU-keskusta johtava professori, Lastentautien ja lasten veri- ja syöpätautien erikoislääkäri Sauli Palmu, Tampereen Lastenklinikan Tuki ry:n toiminnanjohtaja Susanna Lohiniemi sekä Tampereen Lastenklinikan Tuki ry:n puheenjohtaja Anna-Leena Kuusela.

Kuva 2. PeeTU-keskusta johtava professori, Lastentautien ja lasten veri- ja syöpätautien erikoislääkäri Sauli Palmu.

Kuva 3. Lahjoituskäynnillä Tampereen Lihakauppiasyhdistyksen sihteeri Isto Lindgren ja puheenjohtaja Tapani Hakala yhdessä Tampereen Lastenklinikan Tuki ry:n toiminnanjohtajan Susanna Lohiniemen kanssa. 

Kuvat Janne Kähkönen