Isla sairastaa harvinaista suolistosairautta, autoimmuunienteropatiaa. Nyt pikkuinen Isla jaksaa jo pomppia äidin sylissä, mutta lasten teho-osastolle tullessaan Isla vain nukkui.

Islan perhe, äiti Anna-Kaisa, isä Anssi ja isoveli Lukas Honkonen 2 v ovat viettäneet sairaalassa yhteensä jo 8 viikkoa. Perheen matka TAYSin lasten teho-osastolle on käynyt Karstulasta Jyväskylän keskussairaalan kautta Tampereelle, ensin lasten infektio-osastolle ja viimein lasten teho-osastolle. Diagnoosi saatiin ja sen myötä lääkitys vaikeaan suolistosairauteen. Nyt pahin hätä on jo ohi ja Islan tilanne kohentuu hyvää vauhtia.

Autoimmuunienteropatia on Islan seurana koko elämän ajan, mutta hyvä puoli on se, että siihen on löydetty tepsivät lääkkeet, ja tauti voi olla pitkäänkin täysin oireeton. Hyvät ja huonot vaiheet on perheen elettävä Islan rinnalla. Tutkimusta tehdään jatkuvasti, jotta tauti paljastaisi salaisuutensa ja entistä parempaa hoitoa saataisiin kehitettyä.

”Diagnoosin saaminen on ollut todellinen helpotus, kun jo tuntui ettei mikään auta”, kertoo Anna-Kaisa. ”Omat hoitajat tuovat turvaa ja helpotusta Islalle myös sellaisina lyhyinä hetkinä, kun olemme ulkoilemassa”, hän kertoo, ”Nyt voimme jo vähän liikkua Islankin kanssa vaunuilla, kun ei tarvitse olla ravintoletkuissa koko aikaa.”

Isoveli Lukas on päässyt leikkitoimintaan mukaan, ja hän rakentaa parhaillaan legoista komeaa rakennusta eikä paljon ympärillä olevasta piittaa. Myös sairaalaklovnit ovat häntä kovasti ilostuttaneet, Anssi-isä kertoo. ”Eiköhän se seuraava perheitten helpotus ole valmistumassa tuohon pihalle”, hän sanoo ja viittaa uuteen, rakenteilla olevaan Lasten ja nuorten sairaalaan. Uusissa tiloissa on myös perheille enemmän mahdollisuuksia olla pienten potilaiden rinnalla osastolla. ”Tärkein juttu on, että saadaan olla koko perhe yhdessä”, äiti kertoo. ”Lukas kaipasi kovin pientä siskoaan ja aina sitä vanhempaa joka oli poissa”, Anna-Kaisa sanoo. ”Mutta nyt on asiat hyvin, kun saimme Syli ry:n asunnon käyttöömme”, hän iloitsee.

Juttu keskeytyy hetkeksi, kun lastenlääkäri Vesa Eskola tulee kyselemään Islan kuulumisia ja kertomaan miten hoitoa jatketaan. Islan kasvot valaisee aurinkoinen vauvan hymy. Perhe on koossa, hoito auttaa ja vauva kasvaa.